Falsk Sverigebild blir propaganda – igen

Myten om ett Sverige i fritt fall används åter igen som propaganda, den här gången i ungersk tv.

Förra året refererade USA:s president Donald Trump till "problemen med flyktingsituationen i Sverige" i ett känt tal. Hans uppgifter kom från ett inslag i Fox News, som sedan visade sig vara felaktiga. Bland annat hade svaren från de intervjuade svenska poliserna klippts ihop med helt andra frågor.

Nu riskerar myten om ett Sverige i fritt fall återigen bli skrämmande propagandastoff i ett annat land. Nyligen sändes en intervju med en ungersk-svensk kvinna i den statskontrollerade ungerska nyhetskanalen MT1.

I inslaget berättar kvinnan att hon nyligen flyttat tillbaka till Ungern på grund av den otrygga situationen i Stockholm. Flyktingmottagandet har lett till att kvinnor antastas, moskéer byggs i varje svensk stad, alla tvingas lyssna på Koranen från högtalare varje morgon, unga flyktingpojkar rånar folk på stan, elever hotar lärare med kniv, barn vågar inte gå till skolan, hela familjer har dött i bränder på grund av inkastade molotovcocktails, i Malmö skjuts det varje dag – polisen gör ingenting och ingen vågar gripa in för då riskerar de själva att bli knivhuggna, menar hon. Allt detta tystar Sverige ner gentemot resten av Europa, Ungern är säkrare för där har inga flyktingar släppts in, fortsätter hon.

”Jag är inte rasist”, avrundar kvinnan bekant.

Att de här åsikterna florerar är tyvärr lika bekant. Riktigt farliga blir de först när de kablas ut som sanning i media.

Och riskerar att ges än högre trovärdighet i makthavares munnar. 

SamhälleJakob Nilsson