LoveStorys lilla peelingskola

BHA, AHA, vad är det och vad gör det? I LoveStorys peelingskola får du lära dig vilka produkter som passar din hud bäst och vad de gör. En riktig AHA-upplevelse!

AHA, BHA, Enzympeeling, kornpeeling och PHA. Allt från  Skincity .

AHA, BHA, Enzympeeling, kornpeeling och PHA. Allt från Skincity.

Varför ska man peela huden?

Som ni säkert vet förnyas hudens celler hela tiden, varje dag. Cellerna bildas i överhudens innersta lager och ska sedan ta sig utåt. Gamla hudceller kan fortfarande ligga kvar på huden och täppa igen porerna. Därför kan det vara bra att ge huden lite hjälp på traven, så att de gamla hudcellerna trillar av.

Vilka olika sorters peeling finns det?

Peeling kan vara syraprodukter, såsom BHA och AHA, kemisk peeling (starkare syror än de för hemmabruk), enzympeeling och kornpeeling.

Enzympeeling är som namnet skvallrar om enzymer. Dessa löser upp gamla bindningar mellan hudcellerna för att få bort de gamla hudcellerna och består av enzymer från frukt, som papain från papaya.

Kornpeeling är inget som någon med känslig hud ska använda

Kornpeeling innehåller små korn som man skrubbar in i huden för att mekaniskt få bort de gamla hudcellerna. Kornpeeling bör endast användas på tålig, tjockare hud – det är inget som någon med känslig hud ska använda.

Syrapeeling består av olika sorters syror som jobbar kemiskt med huden. De löser upp bindningar mellan gamla och nya hudceller. De syror ni kanske hört talas om är AHA och BHA. AHA står för alpha hydroxy acid. AHA-syra är bra om man har torr hud eftersom syrorna verkar återfuktande. De verkar också anti-aging. AHA består av olika syror där de vanligaste är mjölksyra och glykolsyra. Glykolsyra kan framställas naturligt ur socker, men även syntetiskt.

BHA är då beta hydroxy acid. BHA består av salicylsyra, som ni kanske känner igen som ingrediens i läkemedel. BHA är bra om man har fet hy och problem med täppta porer eftersom det är fettlösligt. Det löser alltså upp talget i porerna och kan minska porer. Det har också en inflammatorisk egenskap som hjälper till.

PHA hjälper till att återfukta huden ordentligt. Det står för polyhydroxy acid utvinns från fruktsocker och är bra om man har känslig hud som inte tycker om för mycket peeling. Den jobbar långsamt och milt med exfoliering. Den binder även vatten och hjälper på det sättet till med att verka återfuktande och ger en bra lyster.

BeautyMalin Håård