"Kulturen drivs av sex"

Vad hade det funnits för kultur om författarna och konstnärerna inte ville ligga? Skribenten Frida Jansson hävdar att den i alla fall hade varit fattigare.

I en essä i Sveriges Radio (15/1-18) redogör författaren Tone Schunnesson för celibatet som feministisk strategi. Genom att inte ha sex kanaliserar man den skapande kraften inom sig, den går att omvandla till stor litteratur. Det är onekligen en intressant teori, men man kan lika gärna driva tesen att all kultur drivs av att någon eller några vill ha sex.

Håkan Hellströms musik låter som vännernas gnäll. Foto: hakanhellstrom.se

Håkan Hellströms musik låter som vännernas gnäll. Foto: hakanhellstrom.se

Man kan lika gärna driva tesen att all kultur drivs av att någon eller några vill ha sex

Det har dels att göra med att sex och kultur har så mycket gemensamt. Både lust och kreativitet är svårt att tygla, något som vi annars har behov att göra med allt annat i samhället. Ibland kan man få känslan av att livet är en lång ångestpromenad med döden som slutmål; kantad av saker som att ha ett jobb som enbart genererar en hårt skattad lön, att bete sig väluppfostrat i offentliga miljöer och att köa. Hela livscykeln präglas av en lutheransk måttfullhet som aldrig upphör. Konsten och lusten följer inte dessa spelregler och låter sig inte lika lätt tråkifieras. Det går inte att tvinga sig att tända på någonting; lusten bara existerar. Precis som konsten hindrar man den om man sätter upp riktlinjer för den, tämjer den eller försöker ignorera den helt.

 

Som för alla människor så är sex en drivkraft också för författare och konstnärer. Författares förälskelser har i många fall gett upphov till stora klassiker, som H.C Andersens kärleksbrev till Edvard Collin, som senare resulterade i sagan Den lilla sjöjungfrun. Det är också något som förekommer på efterfester jag varit på, där poeter använder sitt skrivande som någon typ av sexuellt kapital. Detta resulterar inte bara i att författare får ligga utan ger även upphov till mycket bättre litteratur. Den engelske romantikern Lord Byron skrev till exempel sina absolut bästa verk efter att han tvingades lämna England på grund av alla de sexuella förbindelser han hade och som möttes av stor aristokratisk avsky.

Lotta Lundgren och Erik Haag i "Historieätarna". Foto: Skärmdump från  YouTube .

Lotta Lundgren och Erik Haag i "Historieätarna". Foto: Skärmdump från YouTube.

Det är anledningen till att det finns hundra säsonger av SVT:s Historieätarna.

Att man verkligen vill ha sex med någon påverkar också dagens populärkultur. Det är anledningen till att det finns hundra säsonger av SVT:s Historieätarna. Håkan Hellströms låtar går i samma tonart som vänners gnäll när de inte fick till det med en medlem i något obskyrt elektrokommunistband. Mycket av det som vi institutionaliserat och tillskriver en neutralitet, som politik eller kultur, är personligt i allra högsta grad. Det som påverkar alla människors liv påverkar också det som är mest heligt i samhället – vem som får en viss maktposition eller vad som går på bästa sändningstid på SVT.

Poeten Lord Byron.

Poeten Lord Byron.

Men i och med att kulturen betraktas som något övermänskligt som bara har att göra med intellektualitet erkänner vi inte att det här fenomenet existerar. När jag skrev den här texten gjorde jag en googlesökning ”writers who wrote to get laid” – 0 träffar. När man frågar poeterna på efterfesten får de något eftertänksamt (tomt) i blicken och säger ”för mig har det bara aldrig varit ett alternativ att inte skriva”, vilket såklart inte betyder någonting. Det sa nog Lord Byron också, och det gick ju bra för honom.

 

Att vår kultur drivs av ett ganska primitivt behov behöver inte vara något dåligt, men kultur bör präglas av en strävan att berätta sanningen. Och det är denna: alla vill ligga – även författare.