"Gift vid första ögonkastet" säsong 4: LoveStorys sammanfattning

Har du inte orkat se alla avsnitt av "Gift vid första ögonkastet"? Anna Axfors sammanfattar fjärde säsongen av SVT:s dokusåpa – och föreslår att den ska läggas ner. OBS: texten innehåller spoilers om hur det gick för paren.

Komikern Magnus Carlsson från Stockholm parades ihop med Mjölby-oskulden (inga belägg för att han är oskuld men förklaring kommer) Sam Gustafsson och det blev väl inte så lyckat. Det började med en bröllopsresa till Ishotellet i Kiruna, och Sam med sin utandnings-personlighet var såklart "allergisk mot is". Han säger i SVT:s eftersnack till programmet att det var ett skämt, att han bara inte gillar kyla, men det är tyvärr ingen ursäkt. Ska man tillbringa första dejten med sin nya man på ett ishotell så bara biter man ihop och gör det, för att inte framstå som tråkig.  

Foto: SVT

Foto: SVT

Det här var nog det närmsta Magnus och Sam kom varandra någonsin. 

Foto: SVT

Foto: SVT

Sams utandnings-personlighet kommer också till uttryck när sexologen Linn TVINGAR paret till fysisk kontakt genom handmassage, och det råkar komma lite olja på soffan och Sam suckar bittert: "Jaha, det var den soffan......" Ursäkta men om man ska försöka uppnå "sexuell stämning" borde det vara totaltförbjudet att ens yttra något om förstörda möbler osv. 

Sam och Magnus når aldrig riktigt fram till varandra. De har det i och för sig väldigt trevligt, till och med lite roligt, och bråkar inte, men attraktion uppstår inte. Magnus vill i och för sig närma sig Sam, det är Sam som "inte är attraherad", även om jag tror att han bara har väldigt svårt att nå fram till den typen av känslor (därav teorin att han är oskuld). Här gör Magnus något väldigt bra som fler killar borde lära sig: han stressar inte fram någon fysisk kontakt, försöker inte tvångs-kyssas eller närma sig i smyg som man sett så många gånger i den här typen av program. Att han faktiskt håller ut till slutet tycker jag är värt en eloge. Han erkänner att hans självkänsla har fått sig en törn men han gnäller inte och blir inte överemotionell. Han ger förhållandet en sista chans innan han "tar snacket" och föreslår att de ska skiljas. Ett föredöme!

Foto: SVT

Foto: SVT

Den här bilden illustrerar Sams rädsla/äckel inför närhet ganska bra.

Jag är lite orolig för Sam. Han är nämligen så himla nöjd med utgången, "jag var inte attraherad av Magnus och nu ska han bli min första gaykompis". 1. Kommer du någonsin bli attraherad av någon eller ska du fortsätta bo i Mjölby och umgås med dina tjejkompisar och din chef? (Sam jobbar som "VD-assistent" på ett oklart företag). 2. Bara för att du och Magnus inte blev ihop så betyder inte det att ni automatiskt är vänner. Magnus bor i Stockholm och jobbar som KOMIKER, han har antagligen redan tusen vänner som är roligare än dig. Att han då och då ska betala 200 kr för en biljett till Mjölby för att umgås med dig och din mamma och era hamstrar, det är för stora förhoppningar.

Det kommer nog gå bra för Magnus i framtiden, både med kärlekslivet och föreställningen "Bög in Box". Kolla bara på det här YouTube-klippet när han imiterar Lill-Babs! 

Dessutom har han ju fått en ny kompis i Madde (får man se i SVT:s eftersnack). Madde som parades ihop med Martin. Jag har nog aldrig sett nån som passar så bra att heta Martin som just han? 

Foto: SVT

Foto: SVT

Jag får aldrig nåt riktigt grepp om Martin. Ena sekunden är han ganska söt och verkar vettig, andra sekunden är han verkligen SURMULEN och ba: "inga mobiler vid matbordet, tack". "Det känns som att pizzan har våldtagit mig".

Martin och Madde var sams i två dagar, två dagar fyllda av skratt och trams som egentligen inte grundade sig i någonting, utan bara var nåt slags nervöst spel. Man förstod att det skulle fallera vilken dag som helst. Och det gjorde det också, när Martin började fälla sina osexiga kommentarer som "jag börjar städa lite här, det ligger grejer överallt..." (syftar på Maddes grejer). 

Foto: SVT

Foto: SVT

I sista avsnittet avslöjar "experterna" något som de kanske borde sagt direkt, nämligen att enligt deras "beräkningar" så har Madde en tendens att visa MYCKET känslor medan Martin visar INGA känslor. Alltså kanske det är så att de är rätt lika innerst inne men de framstår som väldigt olika för att de uttrycker sig olika. Men det är försent nu. Efter att ha försökt rädda sitt äktenskap med något så osexigt som att försöka gå ner i vikt tillsammans och misslyckats så ger de upp. Till och med Madde, som in i det sista har förhoppningar om att Martin egentligen är någon annan "bakom kamerorna", vill skiljas. Det var ett bra beslut, att se Martin och Madde interagera med varandra var riktigt plågsamt.

Foto: SVT

Foto: SVT

Några som däremot verkar vara lite av en perfect match (eller..?) är Sara och John. I alla fall har SVT framställt dem som en perfect match, kanske för att motivera att det här programmet ens ska fortsätta produceras. De blev väl typ kära ganska direkt, i alla fall så passar de bra ihop. De är båda ganska "enkla" personer som gillar djur och natur. 

Foto: SVT

Foto: SVT

John har också "äventyr" som intresse vilket kan verka oskyldigt men är något som jag tror kan ställa till det. Jag får också mina misstankar bekräftade när han börjar bli tveksam om han "verkligen är kär" osv, det är väldigt typiskt äventyrliga personer att ha svårt för att binda sig – såklart.

Foto: SVT

Foto: SVT

Här har SVT tänkt att eftersom John och Sara är "jordnära" personer så vill de säkert vara i skogen och att det från ingenstans ska dyka upp en "häxa" och ge dem en kärleksbrygd. Bra tänkt!

John och Sara är ju det enda par som i sista avsnittet vill fortsätta vara gifta. I eftersnacket med Belinda Olsson visar det sig att de är gifta, men att de inte bor ihop och det är lite oklart om de ens är ihop. De ses när de vill och hinner. Det låter inte så lovande. Jag skulle tro att det är John som sätter käppar i hjulet. Han är fortfarande osäker på om han vill binda sig. Å andra sidan har han ju sökt till programmet och vill uppenbarligen vara gift... så kanske är det Sara han tvekar på. Han tänker nog på alla tjejer han mött på olika resor runt om i världen och tänker att är Sara verkligen "the one". Personligen har jag svårt att se att John skulle hitta en bättre tjej än Sara, så jag hoppas han mognar och att de blir gifta i praktiken också, inte bara på pappret.

Foto: SVT

Foto: SVT

Sammanfattningsvis så har SVT:s experter misslyckats ganska brutalt i år igen, vilket man kanske inte kan klandra dem för. Det är såklart svårt att veta vilka som passar att vara gifta och inte. Och även om några passar att vara gifta så är det ju inte säkert de får känslor för varandra.

Det verkar ju bli en femte säsong eftersom SVT redan nu söker nya deltagare. Frågan är vilka som vill söka..? Det finns väl i och för sig alltid desperata människor som tror att det kanske ska funka för just dem. Men risken finns att de sökande blir sådana som inte alls vill hitta kärleken utan mest vill vara med i tv och kanske bli en influencer.

Kanske är det dags att lägga ner just det här dejtingprogrammet? En finns ju en miljon andra koncept som faktiskt funkar mycket bättre, till exempel de där deltagarna får välja sina kandidater själva.