Intervju med toxikolog: UV-strålning är lika farligt som rökning

Sommar och sol och kladda på en massa solskydd hela tiden. Det är kanske inte jätteroligt, men det är nödvändigt. Men varför egentligen? Och vad är det för skillnad på UVA och UVB? LoveStory har intervjuat Apotekets toxikolog Winta Woldai.

Solskydd behövs för att skydda oss från solens skadliga strålar. Den strålning som solen skickar ut är UVA, UVB och UVC. UVC-strålning filtreras bort innan den når jorden. UVB-strålning är den som är farligast för oss. I Sverige har vi bara UVB-strålning under sommarhalvåret. Det är då man kan bränna sig och det är den energirika strålningen som också kan orsaka hudcancer.
– Cancerfonden har tydligt förklarat att kopplingen mellan UV-strålning och hudcancer är lika stark som kopplingen mellan rökning och incidens av lungcancer, säger Winta Woldai.

Hudcancer ökar i Sverige

Melanon, den mest aggressiva hudcancerformen, ökar i västvärlden och Sverige. Winta Woldai förklarar att den bidragande orsaken till det är ett förändrat solbeteende.
– Vi reser oftare, vi har mer semestertider och vi befinner oss på mer sydligare breddgrader, säger hon.
Har man ljus hy har man inte ett naturligt skydd på samma sätt som om man har mörkare hy.
– Hudfärg spelar roll i vilket naturligt skydd man har. Ljus hy har betydligt mindre skydd. Mörk hudfärg har mer skydd, men man måste ändå skydda sig mot stark sol. Särskilt om man har känslig hy, säger Winta Woldai.

UVA-strålning året om

UVB-strålning finns som sagt bara under sommarmånaderna i Sverige, främst juni till augusti.
Men UVA-strålning har vi under hela året. Den sortens strålning har lägre energi och orsakar inte samma skada som som UVB-strålning. UVA strålning kan dock orsaka oxidativ stress i huden, vilket kan orsaka hudcancer. UVA är oftast associerat med ålderstecken.
– UVA har blivit mer intressant under åren. Många tillsätter högre UVA-skydd i solskyddsprodukter än vad lagstiftningen kräver eftersom det kan skydda mot rynkor och försämrad hudkvalitet, säger Winta Woldai.
Enligt lagen ska en tredjedel av skyddet i solskyddskräm vara UVA-skydd. SPF-faktorn på en solskyddskräm indikerar alltid på hela UV-skyddet.

Glöm inte återapplicera

Apotekets toxikolog Winta Woldai.

Apotekets toxikolog Winta Woldai.

Solskyddsfaktorn som står på förpackningen visar ungefär hur länge man kan vara ute i solen utan att bränna sig. Man räknar på hur länge man vanligtvis kan vara ute i solen utan att bränna sig, säg att det är 10 minuter, och sedan applicerar man rätt mängd solkräm (en handfull mängd för hela kroppen) i till exempel SPF 20 – då kan man vara ute i 10 x 20 minuter, så totalt 200 minuter. Det här är dock bara en indikation på hur länge man kan vara ute i solen. Det är viktigt att återapplicera. Och viktigt att inte använda solskydd enbart för att kunna vara i solen längre, detta ger en falsk trygghet och leder oftast till att man bränner sig.
– Det är svårt att säga exakt hur ofta man ska göra det, men om man har varit och badat eller varit ute några timmar ska man återapplicera. Man får göra det lite på känn. Om man torkar av när man svettats ett tag eller badar måste man återapplicera.

Använd mist över sminket

Att återapplicera på bara armar och ben kanske inte känns så svårt, men hur gör man om man har smink? Måste man sminka av sig och för att återapplicera solskydd och sen sminka på igen? Det behöver inte vara så. Det har börjat komma flera produkter som ska fungera som en mist som man sprayar över sminket.
– Om man sprayar med en mist måste det göra så att sminket och solskyddet inte rinner av. Är det en bra mist som är fixerande så kan det ha en positiv verkan som ett tillägg, säger Winta Woldai.
Hon säger också att smink ofta har ämnen som skyddar mot solen. Dels för att man lägger på ett extra lager men också för att många produkter innehåller låg SPF.

Solskyddskräm runt ögonen är inte skadligt

Hur det ser ut med SPF kring ögonen verkar vara otydligt. Vissa säger att man inte ska använda det runt ögonen, samtidigt finns det ögonkräm med SPF i. Winta Woldai menar att det inte är skadligt att använda solskyddsfaktor kring ögonen.
– Det är egentligen en personlig preferens. Har man ansiktskräm med SPF går det bra att använda runt ögonen, eller en ögonkräm med SPF. Det bästa skyddet är egentligen solglasögon. Men det är inte skadligt att använda solskyddskräm, säger hon.

 

Fakta

Enligt EU-lagstiftning finns det krav på val och max-halter av UV-filter. Det måste stå varningstexter på förpackningen, det måste stå att man ska applicera rikligt och innan solexponering, SPF-faktor måste stå utskrivet och det måste finnas UVA-symbol. Det finns krav på att det ska finnas bevisning på produktens effekt och att UVA och UVB-skyddet är testat.

BeautyMalin Håård