Säkert! överraskar med en EP om klimatångest

RECENSION (EP)

SÄKERT!

ARKTISKA OCEANEN

Säkert! släppte i torsdags en EP vid namn Arktiska oceanen. De tre spåren, Arktiska oceanen, Skadat exemplar och Washington utgör denna 11 minuter långa EP. Som alltid gör Säkert! träffsäkra poplåtar med starka och smarta texter. Temat för EP:n är framför allt naturen och en “akut klimatångest” som drabbat Annika Norlin på sistone.

 

Arktiska oceanen är den allra mest popiga låten på EP:n. Det är en smart och rolig text, där Annika fantiserar om att fylla en ark med massa djur och bara dra och börja om på nytt, för att fly sin klimatångest. Även om den i grunden har ett allvarligt tema är den faktiskt ganska lättsam och rolig emellanåt:

Och vi la till och det var dags att ligga
Marvin Gaye på repeat tills alla var gravida

och tidningarna skriver om framgång
om ork och stamina
folk som var nere men som tog sig upp

nu har dom företag  
och hus på Gotland             
och föreläser
jag sätter fingrarna i halsen och kastar upp

 

 

Spåret Skadat exemplar sticker ut textmässigt, istället för klimatångest behandlar texten det alltid lika aktuella temat om att inte orka. Om utbrändhet, om värk, om orkeslöshet, om migrän, om kroniskt trötthetssyndrom. Inslaget i en mjuk och lugn ljudbild blir detta som en slags vaggvisa eller lugnande soundtrack till orkeslösheten. Till alla som helt enkelt inte orkar längre. En slags socialrealism finns i texten: jag älskar det.

 

Hela EP:n avslutas med spåret Washington, där naturen istället för att vara ett objekt blir till subjekt och ryter ifrån. Träden sliter sig upp och sjön börjar koka. Det är en ganska lågmäld låt, enkel och fin. En dystopisk men ändå hoppfull skildring av naturen. Kanske skönt om den bara reser sig och gör uppror?  

Som helhet är EP:n ganska spretig för att bara vara tre låtar. De har tre olika sound, ganska olika texter och stilgrepp. Det som sammanför dem är den ångest som löper genom alla texter, det dystopiska och det hopplösa lyser igenom i alla låtarna. Kanske funkar alla låtar tillsammans, trots sina olikheter. Arktiska oceanen är en mycket fin liten EP att lyssna på i värmen.

gillade du texten? följ lovestory på facebook och instagram

Kultur, NöjeEbba Sigeback