8 steg till feng shui i mobilen och datorn

Att ständigt vara uppkopplad är en del av de flestas vardag. Men hur får du en fridfull tillvaro trots detta? Vi guidar dig till digital feng shui!

Feng shui är en gammal kinesisk filosofi som handlar om hur vi påverkas av den omgivande naturen. Tänket är populärt inom heminredning och handlar då om hur ett rum ska vara fritt från fel energier. Extra viktigt är det i sovrummet där en ska undvika att ha en massa saker som stör tankarna när en ska sova. Eftersom mobilen och datorn är de "rum" många av oss bär med oss hela tiden är det minst lika viktigt med feng shui i dessa! Här är 8 steg till en fridfullare digital tillvaro. 

1. Gå ur Facebook-grupper

Hur många Facebook-grupper är du med i? Har du glädje av dem alla? När hela flödet fylls av främlingar och vad de åt till middag utan att du egentligen bryr dig, så är det dags att gå ur. Eller i alla fall sluta följa gruppen så att du inte längre får upp inlägg därifrån i ditt flöde. Helt enkelt: se till att ta kontroll över vad ditt flöde fylls av. Se nästa steg!

alkoglass.png

2. Avfölj folk – även de du gillar

Flödet kanske inte bara fylls av främlingar utan också bekanta och deras sysslor, vilket är minst lika viktigt att få bort om det inte ger dig något. Någon som du kanske skulle tänka på en gång om året, eller ännu mer sällan, måste du påminnas om varannan dag bara för att den råkar vara väldigt aktiv på Facebook eller Instagram. Det är inte taskigt att avfölja någon och betyder inte att du vill ta avstånd från själva personen. 

3. Lagra gamla grejer på extern hårddisk

Att ta bort filer från mobilen är inte bara bra av utrymmesskäl utan även för att rensa bort gamla energier. Precis som du inte ska ha papper och foton liggandes överallt i hemmet så ska du inte ha det i dina digitala enheter. Se till att allt kommer upp i "molnet", t.ex. Google Drive eller Dropbox, och även där bör de inte ligga mer än ett år. För över till extern hårddisk!

full

4. Ta bort appar i mobilen

Behöver du Kent-appen, kollektivtrafik-appen för en stad du nästan aldrig besöker eller Melodifestival-appen? Du ska inte behöva bläddra förbi alla dessa appar varje dag för att komma till appar du verkligen använder. Även om de ligger i en dold mapp så finns det ingen anledning att ha kvar appar du aldrig använder. Ta bort!

5. Stäng av notifikationer

När du är mitt inne i något, till exempel pluggande eller bokläsande eller ett samtal, vill du inte ha ett "Pling! Karin Johansson har gjort ett inlägg i gruppen Vi som älskar att fota". Du vet inte vem Karin Johansson är och kunde inte bry dig mindre. Men tack vare notifikationen kanske det tar fem minuter innan du åter helt kan koncentrera dig på det du höll på med. Inte så värt va? 

mejl

6. Sluta svara på chatten

Detta kan låta hårt, men ingen kan kräva att du ska vara tillgänglig varje sekund dygnet runt. Ignorera chattmeddelanden om du inte har lust att kommunicera just nu. Du ser antagligen på förhandsvisningen av meddelandet om det är något superviktigt. Det mesta kan antagligen vänta några timmar eller dagar!

7. Kolla mejlen – men bara ibland

Ha inte som vana att öppna mejlen flera gånger i timmen, och ha för guds skull inte notifikationer på mejlen! (Om du jobbar är det en annan sak – men se till att inte ha samma vana utanför arbetstid). Om du är någon som brukar få viktiga mejl så är det lagom att kolla en gång i timmen, annars en gång om dagen. 

8. Stäng ner flikar i webbläsaren

Har du flikar uppe från förra veckan, med artiklar som verkar jätteintressanta och som du ska läsa så fort du får tid? Antagligen kommer du inte "få" tid att läsa dem utan du måste ta dig tid. Uppenbarligen tar du dig inte den tiden just nu, så spara länkarna i Bokmärken och skjut det på framtiden. Annars ligger de där på hög varje gång du öppnar datorn, som en ständig påminnelse om vad du inte haft tid med.

 

Livsstil, NöjeLoveStory