Nya trenden: Därför vill vi nu bli "economistor"

Är det empowering att bry sig om pengar och investera på börsen? LoveStory undersöker den nya "economista"-trenden: var kommer den ifrån och vad handlar den om?

Den separatistiska gruppen “Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” är nu uppe i över 100 000 medlemmar, varav många är aktiva och frågar om allt från löneförhandling till vilka aktier de borde köpa. Gruppen startades av bland andra entreprenörsdrottningen Isabella “Blondinbella” Löwengrip som även släppt en bok och har en podcast i ämnet tillsammans med Pingis Hadenius. Det satte snurr på trenden: att även kvinnor ska intressera sig för ekonomi, något som förut varit manligt kodat. Löwengrip själv beskriver termen "economista" som en kvinna som tar hand om sina pengar och därmed respekterar sig själv. 

Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius.

Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius.

Att investera på börsen: en klassresa

För några år sedan startades Feminvest, “ett kvinnligt nätverk som satsar på kvinnors ägande och inflytande på aktiemarknaden”. Trenden att även kvinnor ska ta plats på börsen eller tänka ekonomiskt har också kopplats ihop med möjligheten att göra en klassresa. Som 24-åriga miljonären Andra Farhad som sägs ha googlat “Hur blir jag rik?” som 16-åring hemma i Fittja, efter att ha haft en ekonomiskt tuff uppväxt. Idag är hon en av Sveriges mest framgångsrika daytraders och har startat utbildningssajten Börshajen. Det är inte en separatistisk sida för kvinnor men har ändå en folkbildande ambition med kostnadsfria utbildningar på nybörjarnivå. “Att kunna investera ska inte vara en klassfråga”, som de skriver på hemsidan. 

Andra Farhad, som blivit miljonär på aktier.

Andra Farhad, som blivit miljonär på aktier.

Betonar vikten av att ha fuck off-kapital

Trots att de som startat trenden är kapitalister, som Isabella Löwengrip, och trenden baseras på en liberal ideologi så finns klass- och genusfrågan hela tiden med som ett argument för varför kvinnor bör sätta sig in mer i ekonomi. Alla kan vara en “economista” sägs det, oavsett hur lite pengar man har. Trenden verkar inte handla så mycket om att leva ett typiskt lyxliv med champagne och dyra saker, utan som det står på Börshajens hemsida: “Vi drömmer om lata dagar på sommartorpet eller en frihet att kunna unna oss det lilla extra längre fram i livet.” Det är också sådana funderingar som ofta dyker upp i Economista-facebookgruppen: hur ska man bli skuldfri? Hur ska man klara sig som pensionär? För att inte glömma diskussionen kring jämlikhet och det så kallade fuck off-kapitalet: hur klarar man sig om ens partner gör slut eller man själv vill göra slut?

Att vara en economista verkar vara ett tänk, snarare än en summa på banken.

 

5 frågor till ekonomi-bloggaren Anna Svahn

Anna Svahn, bland annat projektledare på Feminvest.

Anna Svahn, bland annat projektledare på Feminvest.

Vi ställde några frågor om den nya trenden till Anna Svahn, som är administratör i och medgrundare till Facebookgruppen Economista, projektledare på Feminvest, medförfattare till boken Investeringsguiden – och bloggare

Vad märker du att folk ofta vill ha hjälp med när det gäller privatekonomi? 
– De vanligaste frågorna och inläggen handlar om hur man kan dra ner på sina utgifter i vardagen. Många vill ha tips på smarta knep för att spara pengar helt enkelt.

Och när det gäller börsen?

– När det gäller börsen får vi alla typer av frågor, många vill komma igång med sina investeringar och undrar var man ska börja och andra diskuterar olika aktier, tillgångsslag och investeringsstrategier.

Jag tror att jag insåg tidigt att om jag ville ha något, då fick jag jobba för det själv.


Varför tror du det blivit så trendigt att investera på börsen även bland kvinnor? Man får ju ändå säga att det länge varit manligt kodat. 
– Jag tror att det faktum ekonomi och investeringar har varit manligt kodat beror på att män historiskt har varit de som jobbat och försörjt familjerna. Idag ser det annorlunda ut men just sparandet och investeringar har hamnat på efterkälken. Nu börjar dock fler och fler inse att vi själva bestämmer över hur vi ska ha det ekonomiskt i framtiden och
det leder till att fler får upp intresset!


När blev du själv intresserad av ekonomi? 
– Jag kommer från en familj där vi inte hade gott om pengar när jag var liten. Jag tror att jag insåg tidigt att om jag ville ha något, då fick jag jobba för det själv och lärde mig samtidigt om vikten av sparande och att ha en god ekonomi. När jag var 6-7 år brukade jag och min bästa vän baka kakor som vi sen sålde till grannarna, när jag var något äldre,
men fortfarande för liten för att sommarjobba lyckades jag övertala pappa att få städa på hans kontor för en liten peng.


Man kan lätt bli skrämd av ordet “ekonomi” om man inte direkt badar i pengar. Kan man ha pengar som hobby även om man inte är rik?
– Absolut! De flesta börjar ju från noll och bygger upp en egen portfölj av investeringar! Sparande och investeringar är den bästa hobby du kan ha, och det spelar inte så stor roll om du kan spara 100, 200 eller 1000 kronor i månaden – bara du kommer igång!

 

5 steg till att bli en economista*
 

adult-bitcoin-blond-1037914.jpg
  • Fundera på hur du kan dra ner på utgifter som du i vardagen inte märker ändå. Om du till exempel kan dra ner på försäkringskostnader eller byta elbolag.
  • Spara direkt när du får lön varje månad! Gärna 10% av nettolönen.
  • Förhandla smart. Våga tacka nej om du är missnöjd med arbetsgivarens erbjudande.
  • Ta uppdrag där du kan öka din inkomst efter prestation och resultat.
  • Bygg upp passiva inkomster (t.ex. investera på börsen).

 

* Baserat på tips från bland annat Anna Svahn och boken Economista av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius.

 

gillade du texten? följ lovestory på facebook och instagram