Syra lugnt i sommar

Användningen av syra som peeling har blivit populärt de senaste åren. Men vad gäller med syra i sol? Vi har nystat i ämnet syra och sol!

syrasol.jpg

Att använda AHA-syra, BHA-syra eller annan peeling har blivit ett populärt sätt att rengöra huden på djupet hemma. Men syrorna ska man vara försiktig med. Särskilt nu på sommaren. Men det är svårt att veta exakt hur man ska bete sig med syror, och experternas åsikter går isär.

Hudspecialisten Annica Forsgren skriver på sin blogg att produkter med syra för hemmabruk kan man fortsätta använda under sommartid. Även om det stämmer att syrorna gör huden mer solkänslig kan man använda syrorna – om man är noggrann med solskyddsprodukter.

BHA-syra kan skydda mot UV-strålning

Det går bra att använda till exempel Paula’s Choice BHA 2% på kvällen

Kakan Hermansson har skrivit på sin blogg att hon rekommenderar att man inte använder produkterna om man vet med sig att man ska sola mycket. Däremot skriver Kakan att det går bra att använda till exempel Paula’s Choice BHA 2% på kvällen. 2% är inte så mycket syra och använder man det på kvällen blir huden inte lika känslig som om man använt det på dagen.

The Lab Muffin, en blogg som drivs av Michelle, filosofie doktor i kemi, som har en vetenskaplig ingång på skönhet, menar att det är stor skillnad på AHA och BHA-syra. (Vi har tidigare skrivit om olika syror här). Michelle poängterar att det inte gjorts många studier på detta, men av det man har sett i studierna har användningen av AHA gjort huden mer solkänslig och användning av AHA 24 timmar innan solexponering har orsakat solskada. BHA däremot tycktes skydda mot UV-strålning och salicylsyran skyddar UV-strålningen från att nå de djupare lagren av huden.

Återapplicera solskyddsfaktorn ofta

Michelle vill också poängtera att man inte ska lita på att använda enbart BHA-syra som UV-skydd och att det bara har gjorts få undersökningar på detta.

Det man också vet är att BHA-syran hjälper mot solskador som pigmentsförändringar och därför fortsätter många att använda BHA under sommaren också.

För att summera det hela: ta det lugnt med syran i solen, använd jättemycket solskyddsfaktor (hög faktor!) och återapplicera ofta. Måste ni syra, använd helst BHA och gör det inte när ni vet med er att ni ska pressa i solen. Det finns så mycket tid på året som inte är sommar då man kan gå loss på syrorna.

BeautyMalin Leijon